DJ tips

Sommige praktische zaken komen geregeld terug wanneer we als feest DJ of fuif Dj te gast zijn. We willen jullie al wat helpen om de meest courante vraagtekens en onduidelijkheden aan te kaarten. Reken daar nog een reeks do's en don'ts bij en dan krijgen we onderstaande tips.

Hét allerbelangrijkste aspect wat de DJ aangaat !  Als pure allround DJ's zijn we van alle markten thuis. Moet ook, sommige genres draaien we op het ene feest minder, op het volgende dan weer misschien voluit... deze flexibiliteit zit in onze DJ genen verankerd !

Je staat te popelen om jouw voorkeur door te geven? Ja, goed idee! Niet dat het eigenlijk hoeft, als ervaren DJ kunnen we zelfstandig inschatten waar de avond heengaat. Maar meestal wordt er wel een lijstje doorgeven via Excel of Spotify waarmee we aan de slag gaan. Lijsten van A tot Z laten afspelen is echter nooit een goed idee want de dansvloer laat zich niet voorspellen. Als doorwinterde feest DJ / fuif DJ weten we welke nummers en genres bij jouw lijst passen. Vanzelfsprekend kunnen songs die een speciale betekenis hebben, niet ontbreken, wees gerust!

Wat we als jouw DJ vooral wél best weten, is welke muziek helemaal "not done" is. Zo zijn schlagers, typische danspasjes, metal en deep techno niet voor iedereen weggelegd. Tijdens de voorbereiding is dit zeer nuttige informatie zodat we weten of dit mag gedraaid worden of we dit grotendeels of helemaal moeten skippen.

Dikwijls wordt de vraag gesteld of muziek mag aangevraagd worden. Het antwoord is volmondig: ja!
Het is echter aan ons om alle muziek (en dus ook de aangevraagde) de juiste timing te geven.  Hoe het een goede feest DJ betaamt, bedenken we op voorhand al wat ongeveer gaat kunnen. Soms moet er wat opgebouwd worden, soms kunnen we van in het begin direct los gaan. 

Een aangevraagd nummer wordt dan ertussen gegooid als het ons gepast lijkt. Dat kan misschien meteen, misschien moet dat eventjes wachten. Met horten en stoten alle genres door elkaar gaan mixen, werkt averechts en stoot mensen af.

Een probleempje kan zich misschien stellen als de DJ de vraag krijgt om een song te draaien dat niet door de organisatie gewenst is of zelfs op de "not done" lijst staat. Hoe lossen we dat op? Ten allen tijde blijven we als DJ constructief en verwijzen we deze persoon naar de organisatie en wanneer het idee hierover wat is omgeslagen, kan het eventueel wél. 

Het klinkt evident maar alle DJ's staan graag met hun DJ booth voor de dansvloer. Hoe directer de connectie dat een party DJ heeft met zijn vloer, hoe meer feest het wordt. Ideaal wordt de DJ of discobar vooraan symmetrisch met de voorziene ruimte geïnstalleerd. Resultaat: een mooi geheel dat een correcte akoestiek en belichting rechtreeks naar de dansvloer garandeert. 

Toch worden we soms weggemoffeld ergens in de verte door een opgelegde tafelschikking, een band die ervoor speelt, decorstukken voor een optreden of sketch enz... Het enige wat we kunnen meegeven is om dit te proberen vermijden. Een oplossing kunnen we eigenlijk zo goed als altijd vinden want luidsprekers dienen niet om overheen tafels te brullen, genodigden die eraan zitten willen nog iets gezegd krijgen.

Bij sommige plaatsen is er reeds een geluidsinstallatie. Op voorhand bekijken we de techniek hiervan en kunnen hier zo goed als altijd prima op aansluiten.

Geluidsbegrenzers kunnen de feestvreugde een domper geven, niet dat we loeihard willen gaan maar enkel al het gejoel van aanwezig volk kan de begrenzer activeren alsof iemand de stekker uit de discobar trekt. Niet zo leuk maar als geboekte feest DJ dienen we de richtlijnen van de locatie te volgen ook al vinden sommige op de dansvloer dat minder aangenaam.

Spectaculair dansvloerlicht is inbegrepen en dat is al een hele show waar we mee kunnen uitpakken tijdens onze DJ set. Toch hebben we nog leuke lichtopties die het geheel kunnen versterken. We verwijzen hiervoor naar de technische webpagina

Worden we verplicht het licht te gebruiken van de locatie zelf, dan kan dat. We gaan niet moeilijk doen. Wel is het zo dat zo goed als altijd een vaste lichtinstallatie van mindere kwaliteit en/of verouderd is. De eenvoudige reden daartoe is omdat vele feestgelegenheden hier niet veel van kennen en hun half werkende lichtinstallatie van 15 jaar of ouder nog gloednieuw vinden en zelfs zo omschrijven op hun website. Eens checken ter plaatse om zeker te zijn?

Locaties met apart dimbare ruimteverlichting zijn handig om de juiste lichtverdeling te kunnen creëren. Hangen er witte TL-lampen, probeer deze helemaal uit te schakelen als dat kan. Deze  lichtkleur is heel fel wat de sfeer geen goed doet. Huur in de plaats bvb onze uplighters om de zaal sfeervol uit te lichten.

Kies indien mogelijk een locatie uit dat een goede balans heeft tussen het aantal aanwezigen en de oppervlakte. Een zee van ruimte waar de dansvloer amper halfvol kan staan of een propvolle bedoening waar niemand kan bewegen, beide niet ideaal.

Vraag vooraf of de locatie een verplicht einduur heeft. Zodoende kan je nare verrassingen uitsluiten. Niet plezant om je partyvolkje midden het feest naar huis te moeten sturen, denken we.

Ook een goed idee is om te weten te komen of je feest of fuif burenlast kan veroorzaken. Feestgelegenheden in de bebouwde kom hebben hier een groter risico in. De geldende VLAREM normen worden bij professionele zaken nageleefd. Organiseer je een feest op een locatie die daarvoor niet direct dient, sta je er zelf voor in en moet je de "muziekactiviteit" aanvragen aan de gemeente als er boven de 85 dBA wordt gespeeld. Deze grens is voor alle duidelijkheid bijvoorbeeld een feestje van 50 personen waar weinig beats aan te pas komen maar eerder popmuziek.

In jouw plan staan vast volgende 2 tijdstippen: wanneer dienen we als jouw DJ het materiaal op te stellen en wanneer kunnen we van start gaan met muziek.

De opzet van de DJ booth, de luidsprekers en de lichtconstructie duurt tussen 1u en anderhalf uur, naargelang de afstand die we moeten afleggen tussen de auto en de plaats waar we dienen te staan. Dit startuur kan ook afhangen van wanneer jij en/of de locatie dat het beste vindt. Uiteraard moet de installatie afgewerkt zijn vooraleer het feest aanvat. 

Op het tijdstip dat we starten met draaien, is alles ervoor netjes uitgetest, zowel het geluid als het licht.

Een eventueel derde tijdsip is het afronden van het feest of de fuif, al of niet opgelegd door de locatie of door jezelf. Wij als jouw DJ stoppen niet uit onszelf, we gaan niet plots "uitbollen" om er een einde aan te breien.